ویژگی های رنگی
21 بهمن 1400 1400-11-21 7:37ویژگی های رنگی
ویژگی های رنگی
فهرست موضوعات
هر رنگ ویژگی و مشخصه هایی دارد که آن را از دیگر رنگ ها جدا میسازد . این ویژگی ها کاملا روی زیبایی طرح ما تاثیر گذار هستند. پس برای شروع کار با رنگ ها بهتر است آنها را بشناسیم و از آنها اطلاع داشته باشیم تا زمانی که بصورت حرفه ای تر و عمیق تر به مبحث رنگ و هماهنگی رنگ ها وارد شدیم این موارد پایه را به یاد داشته باشیم.
مشخصه های رنگ:
سه مشخصه اصلی برای هر رنگ وجود دارد : ماهیت رنگ ، ارتفاع رنگ و اشباع رنگ
ماهیت رنگ یا hue:
به زبان ساده اینکه یک رنگ چه رنگی است یعنی ماهیت رنگ یا hue ، آیا این رنگ سبز است یا بنفش است یا قرمز است. این تمام معنی ماهیت رنگی میباشد. در ربان فارسی به آن فام رنگ یا ته رنگ هم گفته میشود.
در تصاویر زیر نتیجه تغییر hue در عکس و نوار hue فتوشاپ را مشاهده میکنید:
ارتفاع رنگی یا value:
به میزان روشنایی یا تیرگی رنگ میگویند. هرچه ارتفاع رنگ بیشتر باشد، رنگ روشن تر و هرچه ارتفاع رنگ کمتر باشد، رنگ تیره تر میباشد. به ارتفاع رنگی در نرم افزار های گرافیکی brightness یا lightness نیز گفته میشود.
در تصویر زیر نتیجه کم کردن lightness و پایین آوردن ارتفاع رنگی را مشاهده میکنید:
اشباع رنگ یا saturation:
به میزان غلظت رنگ یا به عبارتی میزان رنگ دار بودن یک رنگ، میگویند. به طور مثال قرمز جیغ در بالاترین سطح اشباع خود میباشد و خاکستری هیچ اشباع رنگی ندارد. هرچه رنگ ها بیشتر به سمت خاکستری بروند، اشباع رنگ کمتر میشود.
در تصویر زیر نتیجه کم کردن اشباع رنگ طرح را مشاهده می کنیم و همانطور که مشخص است کمترین اشباع رنگ ما را به تصویری سیاه و سفید میرساند.
دودسته رنگ از نظر اشباع رنگی داریم :
رنگ های آکروماتیک: به رنگ های بدون فام و بی رنگ میگویند. مثل سیاه، سفید، و انواع خاکستری و طوسی.
رنگ های کروماتیک: به رنگ های دارای فام میگویند. هر رنگی که رنگ دار بودن آن مشخص باشد. مثل سبز، آبی، قرمز، زرد، بنفش، نارنجی و ….
ما در این مقاله تمام مشخصه های هر رنگ را با مثال شناختیم و آماده شدیم تا به طور حرفه ای تری به مبحث رنگ ورود کنیم.